Mailcoif..

Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  ola.pettersson 4 år, 11 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6147

  ola.pettersson
  Moderator

  En undran. Alla historiska dokument samt statyer mm som jag har sett påvisar att man fram till mitten av 1200-talet alltid hade mailcoifen i ett stycke fastsatt i hauberken precis som på dagens munkjackor. Jag har även så på min 1100-tals brynja. Är det någon som sett bevis på att den separata mailcoifen uppstod tidigare än mitten av 1200-talet ? Många re-enaktare har ju lös mailcoif även fast de re-enaktar 1100-tal.Det är ju för mig fritt val hur HK man vill vara men jag är nyfiken på historiska källor.

  #6154

  jojo94
  Deltagare

  Tror det är svårt att få tag på riktiga bevis på att det var på ett eller annat sätt! Själv tror jag att det var väldigt blandat, typ vad man föredrog. Fokuserar själv på 1100 tal och kör med en hauberk och separat coif med “ventail”. Gillar personligen det dubbla lagret ringar på överkropp/axlar och har inga problem med att den “åker runt” eller för sig konstigt.

  Hittade en interessant artikel: http://www.angelfire.com/empire/egfroth/HastingsCoifs.htm

  Värt att läsa igenom och fundera över 🙂

  #6207

  ola.pettersson
  Moderator

  Det var värt att fundera över. Men som akademiker så är empirisk bevisning väldigt viktig för mig. På denna länk https://forums.taleworlds.com/index.php?topic=48086.0
  pratar de generellt sett mycket om ringbrynja under 1100-talet. Ingen verkar påvisa seperata coifer för de som avbildas. Jag vet att det finns arabiska källor från sent 1100-tal som visar muslimska krigare i separata coifer. Men i alla fall in på 1200-talet så finns det inga bilder på riddare i det. Möjligtvis kanske ngn sergeant eller ngt. men de avbildades inte så ofta.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.